Галерия Стриндберг

09 юни 2024
19:00ч
Галерия Стриндберг
СОФИЯ - НДК ЗАЛА 2, "АЗАРЯН", пл. "България" №1, гр. София
„ГАЛЕРИЯ СТРИНДБЕРГ“
по Аугуст Стриндберг
9 ЮНИ, 19:00
Зала "АЗАРЯН", НДК


„ГАЛЕРИЯ СТРИНДБЕРГ“
по Аугуст Стриндберг
 
Режисьор – Крис Шарков
Сценография – Илияна Кънчева
Музика – Емилиян Гацов-Елби
Участват – Димитър Николов, Мак Маринов, Биляна Георгиева, Славена Зайкова, Александър Узунов
 
Награда "Икар 2022" за сценография (Илияна Кънчева)
Номинация "Икар 2022" за поддържаща мъжка роля (Александър Узунов)

 
„Галерия Стриндберг“ е театрален спектакъл, изграден върху част от пиесите „Кредитори“ (по превода на Васа Ганчева), „По-силната“ (по превода на Меглена Боденска) и фрагменти от „Игра-сън“ (превод Теодора Джебарова) на един от най-значимите автори на модерността – Аугуст Стриндберг. Действието се развива в галерия за съвременно изкуство и обединява три различни истории – любовен триъгълник между художник, писателка и завърнал се от миналото преподавател по мъртви езици; среща между две актриси и историята на човек, който години наред чака любимата си на служебен вход.
 
Аугуст Стриндберг често е обвиняван за един от най-сексистките писатели и драматурзи, въпреки своята безспорна гениалност и чувствителност. „Галерия Стриндберг“ е спектакъл, който преоткрива този автор в контекста и кризата на новите понятия за пол и идентичност. Това е и още един спектакъл-поглед към изчезващия човек преди неговото окончателно превръщане в обект.
 
***
С подкрепата на Програма „Култура” на Столична община и Министерство на културата

Билети в мрежата на kupibileti.bg и билетен център НДК.
kupibileti.bg продава билети от името и за сметка на организатора и не отговаря за организацията на събитието или неговото провеждане.